Rasmus
Gårdmand, Søren Nielsen
(1737-)
Dorthe Rasmus Datter
(1755-)
Karen Sørens Datter
(1784-Før 1860)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Gårdmand, Søren Pedersen

Karen Sørens Datter

  • Født: Nov. 1784
  • Ægteskab: Gårdmand, Søren Pedersen den 2 Feb. 1811 i Tersløse kirke
  • Død: Før 1860
Billede

punkttegn  Dåbsnotater:

Da hun var 14 år. gammel gik hun til læsning, aarsagen for hun begiønte saa tilig var denne, at forældrene, som viste hvor lidet hun var oplær vendede ikke, at hun blevtaget frem det første aar eller mulig det andet aar heller, og derfor vilde hun skulle begiønde saa tidlig, men den derværende præst hr. Rensholm, præst for Thesløse og Skielleberg menigheder, der ellers er en blant disse tiders beste præstser, tog hende dog frsm første aat, ikke for hendes læsning skyld, thi som var i sim aller første begiøndelse, men snarere baade for hendes agtede forældre skyld, som han ei gierne vilde giøre imod, som også da hand daae, at denne deres datte alt var saa langt tilbage med sin læsningm at hun nu med den største vanskelighed kunne faae hende videre frem heri.
Hun blev altså konfirmeret i sit 14. aar 1798 i Thesløsekirke af ovennævnte præst. Der hun nu viedere frem voxteblev hun ligesim hedees andre søstrre flittig holt til ald huusgierning af moderen og måtte tage haandeni med alt for at lære at giøre aldting efter af de mange haande ting, der hører til den huus lige landboeqvinde at goøre og besørge. Ia omsider, da baade nun og næstved søster Else var fuldvoxen og hiemme begge, måtte de skifteviis hveranden uge forrette det udvendige med bagning, brygning og begge ved vaskning, slagtning, møsbrygnino.d.l. saa så intet af noget saadant skulle være fremmet for dem, naar de skille i tiden besørge derse eget huus og fornemmelig den mangfoldig tøyvirkning af ulden og linnetm som blev rundelig og el forsynet baade med uldet og linet sengeklæder, gangklæder og deslige foruden dt fornødne til huusets brug og inda aarlig noget til at sælge. Det alt disse hendes døtre maatte virke md saa meget muligt og herved følgelig vennedes til det, som for fremtiden var til deres eget at besørge, dannedes til piger, som var en mand værdig i sin tid til koner og forenede her med tillige hos disse børn at bevægelig og efter givende sind til alle, som de havde at omgaaes med. De var og alle i den henseende gode børn og fornemmelig denne pige, som blev min kone, var virkelig heri dydig sindet til saa meget held og lykke for vort ægteskab fremdrqag i sin tid og i det foranførte om hendes omgangs maade og qvindelige forretninger, som hører til dem at besørge, fant ieg hende at være værdig til at forestaae et huus, da hun blev min kone.
Notat fra - En fæstebondes liv side 143

Billede

punkttegn  Begivenheder i hendes liv:

• Hun findes i folketællingen 1787 i Karsholte.med forældrene og fire søskende

• Hun findes i folketællingen 1801 i Karsholte.med forældrene og syv søskende

• Hun findes i folketællingen 1834 i Havreberg.Sammen med sin mand og 5 børn og 2 tjenestefolk

• Hun findes i folketællingen 1840 i Havreberg.sammen med 95 andre beboer/ansatte lige Gårdmænd, Gårdbestyrer, Tjenestedreng/piger og tjenestefolk, indsidder og skrædder, plejebarn og gårdmandsenker, børn og aftægtskoner og mænd.

• Hun findes i folketællingen 1845 i Havreberg.Boende som aftægtkone på sin søn og svigerdatters gård med 4 tjenestefolk, hvoraf den ene er hendes sønner på 23 år og et almisselem.

• Hun findes i folketællingen 1850 i Havreberg.som enke og aftægtskone på sin søn og svigerdatters gård hun er også blevet farmor til 2 af deres børn. På gården er der nu 3 tjenestefolk

• Hun findes i folketællingen 1855 i Havreberg.Sammen med sin søn og svigerdatter og 4 børnebørn og 5 tjenestefolk, hun selv lever af sønnens forsørgelse


Billede

Karen blev gift med Gårdmand, Søren Pedersen, søn af Peder Sørensen og Maria Peders Datter, den 2 Feb. 1811 i Tersløse kirke. (Gårdmand, Søren Pedersen blev født Mar. 1776 (1778) i Havreberg, døbt 4. søndag i fasten 1776 i Havrebjerg kirke, døde den 15 Sep. 1839 og blev begravet den 22 Sep. 1839.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 30 Mar. 2012 med Legacy 7.5 fra Millennia